Vierailujen viikko

Viikko täynnä erilaisia vierailuita!

Viikon aloitti tapaaminen Suomen suurlähetystössä, jossa tapasimme Programme Coordinator Topias Tammisen. Olimme suurlähetystössä rehtori Romanus Garoebin sekä kollegoidemme Emah Haraesin ja Abiut Kazondungen kanssa. Topias Tamminen kertoi meille sekä suurlähetystön viimeaikaisista että tulevista uusista projekteista, joihin voi hakea mukaan syyskuussa. Suurlähetystö on taustatukena monelle perheiden hyvinvointia lisäävälle hankkeelle, kuten koulujen iltapäivätoiminnalle.

lähetystöembassyembassy piha

Lokakuussa suurlähetystö järjestää yhdessä muiden toimijoiden kanssa suuren koulutuspoliittisen tapahtuman, johon odotetaan paljon osallistujia kouluista, suurlähetystöistä, järjestöistä (myös Rotaryista) kansainvälisistä yrityksistä ja muista ulkopuolisista toimijoista. Rotaryilta toivotaan, että opettajavaihdosta tultaisiin kertomaan tapahtumaan. Tapahtuma kuulosti erittäin tärkeältä ja mielenkiintoiselta! Olisipa hienoa olla silloin vielä täällä!

Suurlähetystövierailu oli erittäin onnistunut, ja rehtori Garoeb oli oikein tyytyväinen kuulemaansa. Vierailu herätti paljon kysymyksiä ja keskustelua uusista mahdollisuuksista myös Martti Ahtisaari Primary Schoolissa.

Yllätyskohde automatkalla koululle

Rehtori halusi lähteä vielä vierailulle Katuturan Community Art Centeriin, jossa on mahdollisuus suorittaa taiteen alan tutkinto kolmessa vuodessa. Emme olleet varanneet aikaa johtajan luo, mutta rehtori Garoeb sanoi, että Afrikassa kaikki on mahdollista. Niinpä! Onneksemme keskuksen johtajalla, Gideon Uwu-Khaebilla, oli meille aikaa, ja hän esittelikin keskusta meille yli kahden tunnin ajan.

dav

 

Opiskelupaikka keskuksesta on vaikea saada, koska hakijoita on paljon. Heillä on monivaiheiset pääsykokeet. Saimme seurata erittäin motivoituneita opiskelijoita ja opettajia vaatesuunnittelun, musiikin, kuvataiteen, muotoilun, radio-, TV- ja äänituotannon alueilla. Keskus oli vanha tehdas, joka oli muokattu sopivaksi taiteen tekemiselle. Tunnelma oli erittäin positiivinen ja energinen. Keskuksessa on ollut aikaisemmin myös iltapäivätoimintaa ja mm. soittotunteja koululaisille, mutta ne on tällä hetkellä lopetettu. Rehtori ja keskuksen johtaja suunnittelivat ja keskustelivat, miten toimintaa voisi aloittaa uudelleen. Meidät esiteltiin arvovieraina Suomesta, ja jälleen mainittiin Suomen koulutustaso sekä tämä opettajien vaihto-ohjelma. Opettajat olivat hyvin tietoisia siitä, että Suomessa jo perusopetuksessa on runsaasti oppitunteja taito- ja taideaineille, ja että niitä arvostetaan. Saimme jälleen olla ylpeitä maastamme!

dav

 

Rehtori tapasi entisen oppilaansa

Torstaina koimme iloisen yllätyksen, kun kesken koulupäivän saimme kutsun Windhoekin Rotaryklubin lounaalle. Emme olleet ollenkaan varautuneet tapaamiseen, mutta meille vakuutettiin, että tällä ensimmäisellä kerralla he vain haluavat tavata meidät. Perillä kokouspaikassa meitä odotti joukko herrasmiehiä, jotka kohtelivat meitä kuin kuningattaria. Tunsimme olomme erittäin tervetulleiksi! Keskustelimme pitkään Suomen koulutusjärjestelmästä, mutta myös monista muista kiinnostavista Namibiaan liittyvistä asioista, kuten passin hakemisesta, metsästyksestä, autokaupasta ja matkustamisesta. Sovimme uudesta tapaamisesta muutaman viikon päähän, jolloin esittelemme tarkemmin työtämme ja kerromme havainnoistamme ja projektimme etenemisestä. Lounaan jälkeen pääsimme vielä tutustumaan klubin jäsenen työpaikalle, joka on aivan tapaamispaikan lähistöllä. Hän on johtajana yrityksessä, joka tukee uusia yrityksiä järjestämällä mm. kirjanpitokoulutuksia ympäri maata. Todella mielenkiintoista!

rotaryt

Herkullisen aterian jälkeen oli helppo hymyillä

Perjantaikin kului erilaisten vierailujen merkeissä. Pääsimme tutustumaan kolmeen erityiskouluun Windhoekissa. Tämä oli meille erityisen mielenkiintoista oman erityisopettajan ammattimme takia. Koulut sijaitsevat lähekkäin, mutta jokaisella on oma rehtori. Yhdessä koulussa on kuulovammaisia, toisessa näkövammaisia ja Albiino-oppilaita sekä kolmannessa eriasteisia kehitysvammaisia ja käyttäytymisen haasteita omaavia oppilaita. Kaikilla kouluilla oli myös oma asuntola, sillä 90 % oppilaista tulee muualta kuin Windhoekista. Suurin osa oppilasta tulee sosiaalityöntekijöiden kautta, ja yhteyttä omiin vanhempiin ei ole. Koulut ovat valtion omistuksessa, mutta kärsivät talousvaikeuksista. Jokaisessa koulussa oli noin 150 oppilasta ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan asti.

dav

 

Kaikissa kouluissa oli hyvä tekemisen meininki, mutta erityisesti mieleen jäi viimeinen, kehitysvammaisten koulu. Kaikki koulut noudattavat yleistä opetussuunnitelmaa, mutta kehitysvammaisten koulussa oppilaille opetetaan myös erilaisia arjen taitoja, kuten kasvimaan hoitoa, kompostin tekoa alusta loppuun, ruuanlaittoa ja eläintenhoitoa! Koulussa on vuohia ja kanoja, joista oppilaat huolehtivat. Olipa takapihalla pieni tiilivalamokin, jossa oppilaat valoivat savitiiliä! Koulu myös työllistää jo valmistuneita oppilaita, joilla ei olisi muita työllistymismahdollisuuksia. Tuotto, jota näistä oppilaiden tekemistä töistä saadaan, käytetään suoraan koulun oppilaiden hyväksi. Suomen suurlähetystö on ollut mukana tukemassa puutarhahanketta! Rehtori kertoi, että Coca Cola -yhtiö on rakentamassa koulun pihalle kaupungin enimmäistä pullonpalautus- kierrätyspistettä, josta saa pantin samalla tavalla, kuin useissa muissakin maissa. Koulun oppilaita työllistetään tällä kierrätyspisteellä. Todella hienoa kehitystä! Olimme iloisi kuullessamme, että meillä on todennäköisesti vielä mahdollisuus viettää yksi päivä näissä kouluissa seuraamassa opetusta.

davdav

 

 

Tällä viikolla oli myös paljon meille järjestettyä vapaa-ajan ohjelmaa. Olemme päässeet viettämään aikaa kollegoiden kanssa mm. Country Clubin markkinoilla, Okapuka- ranchilla, Katuturan Oshetu community marketissa sekä Pendukassa, josta saimme ostaa naisten tekemiä upeita käsitöitä. Olemme käyneet myös kulttuuritapahtumassa sekä taidenäyttelyssä, kirkossa ja maittavalla koti-illallisella.

Täällä on aivan mahtavaa, saamme nähdä ja kokea niin paljon sekä työssä että vapaa-aikana!

mdemde

 

Country Clubilla maisteltiin perinneruokia, kuten matoja ja kananvarpaita!

 

dav

Tuoretta kapanalihaa Oshetu community marketissa

dav

 

Sarvikuonoja Okapuka ranchilla

btf

Iloiset kollegat jeepissä

davdavdav

 

 

 

 

Kuvia taidenäyttelystä

mde

pata

Maggien luona syömässä herkullista perinneruokaa, kanasta tehtyä potjiekosta

dav

 

Ensi yöksi on luvattu ensimmäisen kerran pakkasta! Tulee untuvatakeille käyttöä!

 

2 vastausta artikkeliin “Vierailujen viikko”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s